برای مایع سازی بخار خالص و فشار بالای خروجی توربین ها از کندانسور استفاده می شود.
انواع کندانسور
1) The Direct – Contact Condensers
2) The Surface Condensers
کندانسور تماس مستقیم:
از انواع این کندانسور می توان به The Spray Condenser : که آب ، داخل بخار اسپری می شود.
نوع دیگر کندانسور تماس مستقیم، Barometric and Jet Condenser می باشد که لوله ای بلند باعث فشردگي ترکيب آب و بخار تحت فشار اتمسفر می شود.


کندانسور سطحی(سرفیس کندانسور-surface condenser):
اصطلاحی است که معمولاً برای یک مبدل حرارتی پوسته و لوله خنک کننده بخار استفاده می شود تا بخار خروجی توربین بخار را در نیروگاه های حرارتی و در واحد های آیزومکس پالایش نفت و خروجی از توربواکسپندر های واحد های الفین را متراکم کند.این کندانسورها بخار را از حالت گازی به حالت مایع در فشار کمتر از فشار اتمسفر تبدیل می کنند.
در کندانسور سطحی حتی آب ناخالص را می توان برای خنک کننده استفاده کرد در حالی که در کندانسورهای جت آب خنک کننده باید خالص باشد. و با اینکه هزینه (capex) و فضای زیادی را نیازمند می باشد اما به علت هزینه جاری کم و بازدهی بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
اجزا کندانسور سطحی
1-قاب(shell)
پوسته خارجی ترین قسمت کندانسور است و حاوی لوله های مبدل حرارتی است. پوسته از صفحات فولاد کربنی ساخته می شود. درصورت نیاز صفحات میانی نصب می شوند تا به عنوان صفحات بافل عمل کنند که مسیر مطلوب جریان بخار متراکم را فراهم می کنند. در پایین پوسته ، جایی که میعانات جمع می شود ، یک خروجی نصب می شود. میعانات گازی از دهانه خروجی برای استفاده مجدد به عنوان ریبویلر پمپ می شود. برای اکثر سرفیس کندانسور ها ، در شرایط عادی پوسته تحت خلا جزئی است.
2-پمپ اجکتور
برای سرفیس کندانسور ها، خلا داخلی پوسته معمولاً توسط سیستم اجکتور تأمین و نگهداری می شود. سیستم اجکتور از بخار به عنوان سیال محرک استفاده می کند. و با اثر ونتوری باعث ایجاد خلا می شود. پمپ های خلا مکانیکی ، مانند رینگ آبی، نیز برای این سرویس ها استفاده می شوند.

سایر اجزا
تیوب شیت(tubesheet) و لوله های استیل ضد زنگ و waterbox (مخزن در ابتدا و انتهای شل) سایر قسمت های سرفیس کندانسور می باشد که در تصویر مشاهده می شود.
نشتی در سرفیس کندانسور ها
نشتی در این کندانسور ها موجب شکست خلا در این تجهیزات و همچنین کاهش عملکرد و راندمان تجهیز می شود.


فرآیند نشت یابی سرفیس کندانسور:
پراب دتکتور هلیوم در مسیر هوای ورودی اجکتور نصب می گردد. سپس گاز هلیوم از طریق تفنگی باد متصل به یک سیلندر هلیوم در نواحی مشکوک به نشتی اسپری می گردد ، در صورت وجود نشتی در محل اسپری ، گاز هلیوم به فضای خلأ داخل لوله ها نفوذ کرده و به سمت اجکتور هدایت می گردد.
در مسیر اجکتور گاز هلیوم توسط پراب به داخل دتکتور مکیده شده و توسط دستگاه نشت یاب شناسایی می گردد. بدین طریق محل نشتی مشخص می گردد.
تجربیات شرکت هلیتک
سرفیس کندانسور پالایشگاه نفت آبادان
سرفیس کندانسور نیروگاه زرگان
شرکت هلیتک(helitek) به عنوان اولین ارائه دهنده ی خدمات نشت یابی هلیومی آمادگی خود جهت نشت یابی انواع سرفیس کندانسور های واحد های الفین و نیروگاهی و پالایشی اعلام میدارد. جهت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
سورفیس کندانسور رو خیلی جامع توضیح دادین